Pērk un pārdod mežu un cirsmu.

Meži būs tie, ar ko Latvija mēdz izcelties citu valstu vidū. Vēl par Latvijas vizītkartēm ir iespējams nosaukt jūru, tīrumus un zilos ūdeņus un gleznaino dabu kopumā. Mūsu valstī meži pieder gan privātpersonām, gan arī juridiskām personām. Mūsu valstī darbojas Mežu likums, kas paredz darbības šajā jomā. Mežu kā arī cirsmu pirkšana kā arī pārdošana ir ļoti ierasts darījumu tips turklāt, meža cenas ir atkarīgas no vairākiem likumā atrunātiem rādītājiem. Piedāvājumu nopirkt mežu vai arī cirsmu nav maz, turklāt visi apgalvo, ka nodrošina labāko vērtību. Bieži vien redzam sludinājumus gan par to, ka pērk mežu, gan mežu pārdod. Kā neuzķerties uz neizdevīgiem darījumiem? Kuri faktori ir ļoti noteicoši mežu un cirsmu pirkšanai un arī pārdošanai Latvijā?

 

Kurš pirks mežus?

Meža rentablitāte spēlē izteiktu lomu mežu kopējā cenā. Šis rādītājs ir svarīgs ne vien privātpersonām, bet arī Valsts mežiem. Cirsmu pārdošanā noteicoši būs koku kubatūras un arī ceļu tuvums, bet arī citi faktori sekmē vērtību. Latvijas Valsts Meži vienmēr nosaka augstāko cenu ko varētu piedāvāt par meža zemi kā arī ievērojami augstāku cenas piedāvājumu no privātpersonām saņemsiet reti.. Jo vairāk klientu interesēsies par konkrēto meža zemi, jo lielāka opcija saņemt augstu cenas piedāvājumu.

 

Kā nomēra cirsmu kubatūru?

Līdzīgi noteikti ir ar cirsmām, taču šeit visnoteicošākais cenas aspekts ir tas, cik daudz interesentu būs gatavi zemes gabalu iegādāties. Dažkārt mēdz būt informācijas noplūde, tādējādi nevajadzētu uzķerties uz pirmo un arī vienīgo vilinošo piedāvājumu. Pirms piedāvā meža cirsmu, tā ir jaizdasto, kas nozīmē, ka jāizmēra mežu kubatūra m3. Meža zemes dokumentos šāda informācija jau ir norādīta, taču tā ir aptuvena. Klients cenu piedāvā balstoties arī uz citiem aspektiem, piemēram, par kādu cenu tiks pārdots izgatavotais sortiments.

 

Meža cena par hektāru.

Meža zemes cenas Latvijā svārstās no dažiem simtiem hektārā, līdz pat vairākiem tūkst. eiro. Mežu galvenā vērtība ir koki. Skujkoku meži ir visvērtīgākie kā arī cena par hektāru var sasniegt pat 8 tūkst. eiro! Mežu vērtēšana tiek veikta profesionāli vērtējot vairākus kritērijus, tostarp atrašanās vietu, izvešanas attālumu, mitruma pakāpi un tā tālāk. Vismazākā vērtība būs mežiem, kas ir jūras un arī upju tuvumā.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *