Smiltsērkšķa produkcija

Smiltsērkšķis ir ērkšķains lapu krūms vai koks, kur tas ir atkarība no tā cik daudz ir stumbru, kas sasniedz 3 – 6, dažreiz pat desmit metru augstumu. Iegarenajām auga lapām ir dažāda virsma – augšpusē tām ir izraibinātas ar maziem bālganiem plankumiem uz blāvi zaļa fona, apakšā tām ir sudrabainas vai zeltainas zvīņas. Īstenībā auglis smiltsērkšķu ogai ir iekšā, bet apkārt riekstam ir dzeltens pildījums. Tā kā augam ir dzeltenīga krāsa, smiltsērkšķi sauc arī par par “zelta koku”. Smiltsērkšķu ķīmiskais sastāvs šeit ir bagāts ar vitamīniem, dažādiem citiem cukuriem, tanīnu, kvercetīnu, cinku, boru un dzelzi. Jāpiemin smiltsērkšķu eļļas bagātīgo saturu, kas ogos ir līdz pat 12%.

Smiltsērkšķu ogu izmantošana

Smiltsērkšķu ogas ir vērtīga vitamīnu krātuve, ko izmanto, lai izspiestu smiltsērkšķu sulu un dabūt sausu mīkstumu, lai, savukārt, no tā pagatavot smiltsērkšķu eļļu. Šis ražošanas process veido smiltsērkšķu eļļas cenu tirgū. Pati smiltsērkšķu eļļa tiek pielietota kā antibakteriāls rīks brūču sadzīšanai. Efektīvi ir elpošanas procedūras izmantojot smiltsērkšķu eļļu. To parasti iesaka pacientiem ar hroniskām elpošanas ceļu slimībām. Pati smiltsērkšķu sula ir diētisks produkts, kas piesātināts ar vitamīniem un minerālvielām, un tas tiek daudz izmantots sabalansētā uztura nozīmēšanā.

Smiltsērkšķi ikdienā

Smiltsērkšķi var lietot dažādi, tas nemaina to labo ietekmi uz organismu. Svaiga smiltsērkšķu sula var tikt pielietota arī kā salātu un konditorejas izstrādājumu papildus sastāvdaļa. Lai izmantot smiltsērkšķu ogas veselības uzlabošanā, to visvieglāk ir kopā ar karstajiem dzērieniem. Piemēram, ja klepus ilgi nepāriet, ir labi lietot smiltsērkšķu tēju ar ingveru un medu. Smiltsērkšķi ir tie retie augi, kas pie saldēšanas saglabā savas labās īpašības. Tāpēc, smiltsērkšķi ziemai ieliek saldēšanas kamerā un ogas saglabāsies nemainīgas, kā tikko savāktas. Taču kā jebkuram no ārstnieciskiem augiem arī smiltsērkšķiem ir ierobežojumi. Smiltsērkšķu ogas un citi produkti nav paredzēti cilvēkiem ar kuņģa slimībām, žultspūšļa vai aizkuņģa dziedzera iekaisumu, hepatīts vai cita aknu slimība, ja ir akmeņi nierēs, ka arī jāpārbauda vai nav alerģiska reakcija uz karotīnu vai jebkuru citu vielu.

Smiltsērkšķu ražotājs

Pie mums jau ir diezgan liels skaits dažādu smiltsērkšķu audzētāju, protams, ne mazāk ir arī to, kas taisa no tiem dažādus produktus. Tirgus ir pilns ar smiltsērkšķu eļļu dažādību un dažādu cenu diapazonu. Nav brīnums, ka parādās jautājums, kā izvēlēties īsto. Bez šaubām, šeit nestrādā arguments – jo lētāk, jo labāk. Tika vajag padomāt, cik daudz smiltsērkšķu ogu nepieciešams vien viena litra eļļas pagatavošanai – ap diviem simtiem kg. Tas ir iespaidīgi. Izvēloties savu smiltsērkšķu produkcijas pārdevēju, nepieciešams to papētīt un pārliecināties vai ir visas nepieciešamās atļaujas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *