KAD LABĀK SAGATAVOT KURINĀMO ZIEMAS MĒNEŠIEM?

Ja domājam par kurināmā sagādāšanu, allaž der atcerēties teicienu par to, ka ragavas vislabāk taisīt vasarā un ratus ziemā. Tieši pavasaris un vasara ir labākais laiks, kad sākt gatavoties nākošajai apkures sezonai, jo var veikt uzlabojumus apkures sistēmai, ja tādi nepieciešami, un arī par izdevīgām cenām iegādāties dažāda veida kurināmo. Ja izvēlaties telpu apsildi ar malkas kurināmo, tad pavasara beigas un vasaras sākuma būs piemērotākais laiks tā iegādei, jo malka, visticamāk, būs kārtīgi jāizžāvē. Laicīgi jāiegādās ne tikai malka, bet arī citas kurināmo materiālu alternatīvas. Briketes un granulas ir vēl viens populārs apkures materiālu veids, ar kuru palīdzību mājokļos tik uzturēts siltums un arī siltais ūdens.

Uzzini vairāk – https://eccal.eu/veikals/

KĀDA VEIDA KURINĀMO LABĀK SARŪPĒT – GRANULAS, MALKU VAI BRIKETES?
Ja ņem vērā to, ka gan granulas, gan briketes abas tiek ražotas no skaidām, tad kurināšanai var izvēlēties to, kas šķiet efektīvāks un piemērotāks apkures iekārtas veidam. Visi zina to, ka malkai ir jābūt sausai, taču kādām īpašībām ir jāpiemīt granulām un briketēm? Kokskaidu granulas un kokskaidu briketes tiek sapresētas no skaidām, un tām ir jābūt ļoti blīvām. Ja, nometot pie zemes, brikete saplīst gabalos, tad tā nav bijusi gana kvalitātīva un slikti sapresēta, kas, savukārt, nozīmē to, ka tā ātri izdegtu. Labi sapresētas briketes un granulas ir ar lielu siltumuzturēšanas spēju un nemaksā nemaz tik ļoti dārgāk par malkas kravu, turklāt efekts būs lielāks. Attiecīgi variants ir izdevīgāks. Pie tam malka ir jāsagādā gana laicīgi, jo, lai to varētu pienācīgi izmantot visu ziemu, tās mitrums ir jāsamazina līdz 20%. Vēl nozīme ir tam, kādas formas kurināmo izmantojat. Kvadrātveida vai taisnstūra briketes degs ilgāk, kā apaļas formas kurināmais. Ja briketes vai granulas vēlaties izmantot kurinot krāsni, tād jāuzmanās, jo brikešu siltumspēja ir pusotru reizi lielāka kā malkai, tādēļ, ja iepriekš kurināts tikai ar malku, krāsni vai apkures katlu ir viegli pārkurināt. Taču, ņemot vērā brikešu sausumu, jāpaslavē tas, ka ar šādu kurināmo netiek nodarīta skāde dūmvadam un tas aizsērē mazāk.

KOKSKAIDU BRIKEŠU UN PARASTĀS MALKAS PLUSI UN MĪNUSI.
Ja vēlaties izmantot granulas kā kurināmo, vislabāk ir uzstādīt speciālu granulu katlu. Kokskaidu briketes būs universālāks risinājums, jo ar tām var kurināt arī krāsnis. Telpu apkurei ziemā ar vien biežāk izvēlas uzstādīt dažādus apkures katlus. Vaicāsiet, kādēļ tā? Jo apkures katli ir jāuzpilda vidēji reizi nedēļā, taču krāsnis un plītis jākurina katru dienu, principā visas dienas garumā. Laikos, kad mājsaimniecībā vienmēr atradās kāds, kuram uzticēt kurinātāja pienākumus, tas bija viegli, taču mūsdienās, atbraucot mājās no darba, reti kuram vēl ir vēlme stundām kurināt krāsni, lai sasildītu mājokli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *