KUR CILVĒKA ĶERMENĪ ATRODAMS KOLAGĒNS?

Kolagēna, kā jebkura cita proteīna loma mūsu ķermenim ir ļoti nozīmīga. Tas atrodams skrimšļos, kaulos, ādā, muskuļos un ir viena no pamatu pamatiem visu dzīvo radību, tostarp cilvēku, šūnu uzbūvē. Kolagēnu cilvēkaķermenis spēj sintizēt un izstrādāt dabīgā veidā, taču, ar vien biežāk dzirdam, ka to ir nepieciešams uzņemt papildus, lai palīdzētu savam ķermenim, smadzeņu darbībai, kaulu un locītavu veselībai.

Kolagēns ir nopērkams kā uztura bagātinātājs, tas pavisam noteikti neaizstāj ikdienas, pilnvērtīgās maltītes, kas, starp citu, arī ir lielisks kolagēna uzņemšanas veids.

VAI KOLAGĒNS ATTIECAS TIKAI UZ ĀRĒJĀ IZSKATA UZLABOŠANU?

Proteīni ir viena no svarīgākajām sastāvdaļām jebkuras dzīvas radības organismā(vairāk skatīt šeit – https://kolagens.lv/pages/par-mums). Arī kolagēns ir viens no proteīniem, kas ne tikai rūpējas par skaistiem matiem un elastīgu ādu, bet arī atbild par pilnvērtīgu organisma funkcionēšanu visa mūža garumā. Kolagēns sastāda 35% no visiem cilvēka ķermenī esošajiem proteīnu veidiem, kas veido cilvēka ķermeni tieši tādu, kādu redzam to spogulī. Tā ir saistviela un nodrošina pareizu muskuļu, skrimšļu un locītavu elastību, matu, nagu un kaulu stiprumu un ir pamatā visiem bioķīmiskajiem procesiem cilvēka ķermenī. Cilvēka organismā ir atrodami pavisam 28 dažādi kolagēnu veidi. Radzenē un dažādos iekšējos orgānos varam sastapt pirmās pakāpes kolagēnu. Savukārt otrā tipa kolagēnu varam atrast skrimšļos, bet 3.tipu, piemēram, asinsvadu sieniņās. Kolagēns aktīvi ķermenī tiek ražots līdz 25 gadu vecumam, taču pēc tam, ražošanas tempi mazinās un organisms pārtiek no uzkrātajām rezervēm, kas agri vai vēlu izsīkst un tiek saražots mazāk kā nepieciešams patērēšanai. Tādēļ arī kolagēna papildus uzņemšana ar uztura bagātinātājiem ir ieteicama tieši pēc 25 gadu vecuma.

KĀ KOLAGĒNU PAPILDUS UZŅEMT AR PĀRTIKU?

Augu un dzīvnieku valsts produkti ir tie, no kuriem tiek iegūts uztura bagātinātājs, ko lietojam ikdienā. Kolagēna pulveris savā sastāvā ietver kolagēnu, kas atrodams dzīvnieku un zivju organismos. Kolagēns tiek iegūts no subproduktiem, kauliem un skrimšļiem, jo tieši šeit kolagēns ir atrodams visvairāk. Kolagēns ir atrodams arī ikdienas pārtikas produktos, ko var viegli pagatavot vai atrast veikalos, tostarp, arī dažādās piedevās un pat kakao.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *