Smiltsērkšķi jeb zelta koks: sastāvdaļas, plašā pielietošana, lietošanas norādes un ieteikumi

Neliels krūmaugs ar koši oranžīgiem augļiem, tie ir smiltsērkšķi jeb zelta koks. Smiltsērkšķu parādīšanās zeme bija Ķīna, Mongolija un Krievija. Savukārt, patlaban smiltsērkšķi jau ir izplatīti visā pasaulē. Smiltsērkšķi nav īsti ļoti prasīgi. Interesanti, ka smiltsērkšķu audzēšana tiek īstenota gan oļainās vai arī smilšainās augsnēs, tā arī ūdenstilpju krastos. Smiltsērkšķi labi aug arī kalnos, pat vairāk kā divi tūkstoši metru augstuma virs pašas jūras līmeņa. Tā kā tas tomēr ir ērkšķu krūmājs, šo augu iestāda piemēram, kā dzīvžogus, kā arī grāvju un nogāžu nostiprināšanai. Bez tā visa pašas smiltsērkšķu ogas aktīvi pielieto tradicionālajā medicīnā, kā arī kulinārijā, viņas jau ir saņēmušas tik lielu mūsu atzinību ar to bagāto sastāvu, kā arī neparastu specifisko garšu.

Smiltsērkšķu augi – to īpašību uzskaitījums un vēl sastāvs

Smiltsērkšķu ogas šeit tiek klasificētas kā vitamīnu saturošais produkts. Tās satur dažādus provitamīnus A (līdz 10,9 mg%) un arī vitamīnus (B1, B2, B3, B6, C, E, K utt.). Smiltsērkšķis satur pat 3-6% cukuru (fruktoze va glikoze), organiskās skābes (līdz 2,5%) – ābolu skābi, vīnskābi utt., Miecvielas, dzeltenā krāsvielu pigmenta kvercetīnu, eļļu, kuras ogu mīkstajā daļā jau ir 9%, bet sēklās 12%.
Lapās un mizā tika atrasts alkaloīds hipofēns (līdz 0,4%), askorbīnskābe un pat līdz 10 atšķirīgiem tanīniem, bet auga mizā – līdz trīs procentiem dažāda sastāva taukvielas.
Smiltsērkšķu ogas uzkrāj tauku eļļu, kas sastāv no triacilglicerīniem kopā ar piesātinātām un nepiesātinātām taukskābēm, starp pēdējām dominē mono nepiesātinātās skābes; pektīns, organiskās skābes, flavonoīdi, nikotīnskābe un folija skābe, makro – un mikroelementi (bors, dzelzs, cinks, varš, mangāns, kālijs, kalcijs), cukuri, kā arī citi augu izcelsmes antibiotiku veidi.
Pati smiltsērkšķu eļļa no mīkstuma jau ir koši oranžīgā krāsā, bet no sēklām – dzeltens, turklāt to sastāvs mazliet atšķiras. Ogu mīkstuma eļļa satur līdz pat 0,350% karotīna un vēl karotinoīdus, tiamīnu, salīdzinoši lielu skaitu tokoferola – 0,165%, un būtisku daudzuma vitamīna F, kas regulē ādas vielmaiņu.

Smiltsērkšķi jeb zelta koks ārstniecībā vai uzturā, kurā vietā vēl to var arī izmantot?

Interesants fakts, ka pašas smiltsērkšķu ogas var teikt, ka netiek izmantotas svaigā veidā. Tomēr, apstrādātas, piemēram, kā smiltsērkšķu sula, ievārījums, marmelādes veidā, parasti tiek izmantots ļoti daudz, turklāt cena nav diezgan augsta. Ir ļoti noderīga smiltsērkšķu tēja, kur pamatā ir smiltsērkšķi un to novārījumi.
Smiltsērkšķu augi ir noderīgi gripas un saaukstēšanās laikā, tā kā stiprina imunitāti, noverš sirds slimības, čūlu un gastrītu ārstēšanu, cīnās ar slimībām ginekoloģijā. Smiltsērkšķi tiek izmantoti, lai normalizētu gremošanas sistēmu, vielmaiņu, novērstu acu iekaisumu, izvadītu toksīnus, uzlabotu atmiņu kā arī, lai uzlabotu nervu sistēmu.
Sievietēm smiltsērkšķu ogas ir sevišķi lietderīgas, tā kā tās sniedz iespēju saglabāt ādas jaunību, uzlabot hormonālo līmeni un palīdz saglabāt reproduktivitāti. Regulāra lietošana ļauj novērst dzemdes iekaisuma.
Smiltsērkšķi jeb zelta koks labvēlīgi ietekmē vīrieša veselību. Ogas pasargā ķermeni no priekšlaicīgas novecošanās, novērš ar vecumu saistītu izmaiņu parādīšanos prostatas dziedzeros.
Kā arī online ir receptes, kā realizējama smiltsērkšķu sulas pagatavošana mājas apstākļos un daudzas citas, vai, piemēram, arī Jūs variet nopirkt arī gatavu produktu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *