Smiltsērkšķu ogas

Hippophae rhamnoides jeb smiltsērkšķis ir ogu krūms vai koks, kas iepriecina ar ātru ražu. Smiltsērkšķu ogas ir mazas un dzeltenīgā krāsā, esot ļoti vieglas, kur svars sasniedz pusi no grama.

Pati oga ir ar skābu garšu, tas ir tāpēc, ka tur ir ļoti daudz C vitamīna. Tā kā smiltsērkšķi un tā ražotie produkti satur gandrīz visus dabā esošos vitamīnus, tiek ieteikts bieži izmantot šos vērtīgos augļus, taču ievērojot sava organisma īpatnības.Ieskaties te!

Smiltsērkšķu augļi ir nozīmīga vitamīnu krātuve, ko izmanto, lai izspiestu smiltsērkšķu sulu un dabūt sausu mīkstumu, lai, savukārt, no tā pagatavot smiltsērkšķu eļļu. Tas, kā tiek ražota šī smiltsērkšķu eļļa, ietekmē produkta cenu. Smiltsērkšķu eļļa tiek pielietota kā antiseptisks rīks brūču apstrādei. Ar efektu ir pasākumi elpceļu arstēšanai izmantojot smilstērkšķu eļļu. Tas tiek nozīmēts cilvēkiem ar hroniskām elpceļu slimībām. Smiltsērkšķu sulu pielieto dietologi, jo tas ir produkts, kas piesātināts ar vitamīniem un minerālvielām, un to plaši pielieto sabalansētā ēšanas režīma noteikšanā.

Smiltsērkšķu lietošanas receptes

No svaigām smiltsērkšķu ogām gatavo sviestu, eļļu un kompotus. Šos augļus var žāvēt, saldēt un ar cukuru konservēt. Priekš daiļā dzimuma smiltsērkšķi sniedz ļoti lielu nozīmi. Piemēram, ģinekoloģijā ārstēšanā tiek izrakstīta smiltsērkšķu eļļa, svecītes vai zāles, kur pamatā ir šī auga ekstrakts. Kā arī smiltsērkšķu eļļu pielieto arī kosmētikā, kur cena ir pieņemama. Stiprajam dzimumam tiek ieteikts lietot uzturā smiltsērkšķus īpaši pēc četrdesmit gadiem, lai izbēgtu no potences problēmām. Tos drīkst lietot jebkurā formā – svaigus vai kaltētus, vārīt smiltsērkšķi, dzert sulas dzērienus. Nenoliedzamas ir arī smiltsērkšķu labums priekš grūtniecēm. Tas stiprina veselības stavokli, cīnās ar baktērijām un slimībām. Sastāvā ir dadz folskābes, kas ir nozīmīgi mazuļa augšanai. Paātrina ādas atjaunošanos un aizsargā grūtnieci no pārdzīvojumiem, jo sastāvā ir tik vajadzīgais B6 vitamīns kopā ar Mg. Ar smiltsērkšķi tiek uzlabots dzelzs līmenis. Neskatoties uz to, ka smiltsērkšķis ir neapstrīdams ārstniecisks līdzeklis, tam ir kontrindikācijas, kas nozīmē, ka grūtniecības laikā smiltsērkšķi var nozīmēt var tikai dakteris. Smiltsērkšķi lieto arī mazuļu saaukstēšanās ārstēšanai. Bet vienmēr jāpārliecinās, ka ārstēšana nedarīs pāri, pārbaudot ārstnieciskā auga panesību.

Smiltsērkšķu ražotājs

Šodien ir ļoti daudz dažādu smiltsērkšķu audzētāju, kā arī ne mazāk ir to, kas ražo no tiem vairākus produktus. Mūsdienu tirgus ir pārpildīts ar smiltsērkšķu eļļu dažādību un dažādu cenu robežām. Nav brīnums, ka parādās jautājums, kā gan atrast labāko. Protams, šeit nedarbojas teiciens – jo lētāk, jo labāk. Iedomājaties, cik liels daudzums smiltsērkšķu ogu nepieciešams tikai 1 l eļļas sagatavošanai – ap divsimt kilogramu. Tas ir ļoti daudz. Veicot izvēli, lai atrast savu smiltsērkšķu produkcijas ražotāju, būtu ieteicams to izpētīt un pārbaudīt vai ir visas vajadzīgās atļaujas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *