Vai jau kontaktlēcas ir pirmās vajadzības pirkums? Vai ir kaut kāda ekstra?

Nevar noliegt to, ka lēcas acīm mūsdienās tik tiešām ir un būs ļoti pazīstamas kā arī pieprasītas. Lēcas acīm jau ir sekmīgi nomainījušas brilles un vēl kvalitatīvi uzlabo tuvredzību vai tālredzību, astigmātismu uc.. Lēcas izmanto arī dekoratīvos nolūkos , lai piemēram mainītu acu krāsu vai piešķirt neparastuma noti acīm. Tad, kad un kurš tad lēcas izgudroja?
Vai Jūs zinājāt, kad pats L. da Vinči bija tieši tas, kas vēl 16. gadsimtā (precīzi tas bija 1508.g.) radīja skices, kurās attēlota ierīce, kuru tad iespējams pielietot redzes uzlabošanai. Nākamo ieguldījumu ienesa Dekarts 1637.g.. Tā bija neliela caurulīte, kura pildīta ar ūdeni, tādējādi izveidojot savdabīgu lupu.
Tomēr pirmās kontaktlēcas radās 1888. gadā, kuru radītājs bija stiklinieks Mullers. Viņam bija draugs bez plakstiņa un tam bija akūtas sāpes un visu laiku bija sausas acis. Mellers vēlējās viņam izlīdzēt, izgatavojot no stikla lēcas. Tās bija baltām malām un caurspīdīgas centrā, priekš tam, lai varētu visu redzēt apkārt. Draugs uzlika kontaktlēcas, un tādējādi redze palika labāka.
Pēc tam Mullers uzsāka masveidā ražot stikla kontaktlēcas. Tomēr šī veida lēcas acīm nebija pilnīgi piemērotas cilvēkiem. Tās varēja vilkt tikai ierobežots skaits cilvēku. Masveida kontaktlēcas ražošanu savās rokās ņēma K.Zeiss kopā ar O.Šotu.

Pateicoties tam, šodien mūsdienu tirgus jau ir pārpildīts ar ļoti savādākiem produktiem, kā piemēram, krāsainās lēcas, redzi koriģējošās lēcas, kā piemēram alcon lēcas. Tas viss atvieglo mūsu ikdienu, turklāt attīstoties digitālajai pasaulei, pieņemams ir arī kontaktlēcas interneta veikals, kurā visbiežāk katras kontaktlēcas cenas būs mazākas nekā reālajos optikas salonos. Pie tam arī šeit palīdz eksperti, kas izlīdzēs piemeklēt Jums atbilstošāko variantu.

Kontaktlēcu veidi un arī atlase

Pats pirmais, kam pievērst īpašu uzmanību, izvēloties kontaktlēcas, ir un būs tieši tas, vai, piemēram, tās būs mīkstas, vai cietas. Cietās kontaktlēcas ļoti pilnveidojās. Vispirms viņas tika no stikla, pēc tam jau no organiska stikla, plastmasas un pārklāja visu virsmu acij. Pēdējais posms bija tieši ražošana no īpaša materiāla – silikona akrilāta. Pašas galvenās cieto kontaktlēcu īpašības ir minimāls attēla kropļojums (materiāls visvairāk notur to formu), bojājumu izturība, mazāk nokļūst netīrumi uz tā, vajadzība mitrināt pašas lēcas ir daudz mazāka, jo tās ir bez ūdens un neizžūst ilgi valkājot, kārtīgi kopjot, izmantošanas laiks pārsniedz to, kas ir mīkstām lēcām. Savukārt mīkstās kontaktlēcas jau ir taisītas no īpaša materiāla, kas ir elastīgs – silikona hidrogēla vai hidrogēla. Pēc lēcu maiņas tās var iedalīt: 1 dienas lēcas (vienreizējās lietošanas), vienas nedēļas vai arī divu nedēļu lēcas, plānveida lēcas, kuras jāmaina ik pēc 1-3 mēnešiem un tradicionālās, kur tiek mainītas jau pēc sešiem mēnešiem. Protams, kontaktlēcas cenas būs atkarīgas ne vien no tā kāds materiāls izmantots, bet arī, piemēram, no nēsāšanas termiņa. Bez tam vēl atrodamas krāsainas lēcas, kuras jau var pilnībā pārvērst Jūsu izskatu. Kontaktlēcas internetā jau ir atrodamas lielā vairumā un speciālisti klientam var arī sniegt pilnīgas atbildes to izvēlē. Protams, būtiski, lai lēcas cena nav sevišķi maza, jo kvalitātei šeit būs liela nozīme un, protams, vislabāk atrast drošu ražotāju.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *