Jumta konstrukcijas veidi atbilstoši mūsdienu tehnoloģijām

Jumts, kā arī šī jumta konstrukcija aizņem svarīgu vietu ēkas celtniecības budžeta plānošanā, tā kā to var to varētu būvēt dažnedažādu un varētu būt izmantotas kopnes kā dizaina elements. Atšķirīgie jumta konstrukcijas veidi atšķiras viens no otra, ietekmējot būvniecības izmaksas, kuras var būt kā pieņemamas , gan arī tieši pretēji – ļoti augstas. Pats jumta segums un tā slīpuma leņķis ietekmē arī bēniņu iekārtošanas iespējas, kā arī izveido pašas ēkas izskatu. Bez tam nemaz nedrīkst aizmirst, ka arī jumta siltināšana un starpstāvu pārsegums ieņem būtisku lomu celtniecības procesa īstenošanā.

Atbilstošākā jumta konstrukcija

Mūsdienās jumta konstrukcijas veidi ir ļoti dažādi, bet vispopulārākie uz šodienu ir vienas slīpnes un jumti ar diviem slīpumiem. Bagātiem cilvēkiem vairāk tīk jumta konstrukcija atbilstoši franču stilam, kas ir jumts ar mansardu, jo šeit var tikt ierīkota papildus telpa priekš apdzīvotiem bēniņiem. Tātad šeit jumta siltināšana ieņem pirmo vietu. Droši vien ikviens ir redzējis, ka tieši sērijveidu dzīvokļu mājām parasti ir plakanie jumti, šeit jumta segums pārsvarā ir no bitumena. Turpretim specifiskāka jumta konstrukcija prasa cita tipa segumu, piemēram, lielisks variants būtu māla dakstiņu jumts. Šis jumts būs izturīgs pret vides ietekmi kā arī kalpo līdz pat simts gadiem.

Jumta kopnes un to pielietošana

Mājas celtniecībā diezgan bieži ir pielietotas jumta kopnes vai jumta spāres. Kāds tieši izvēles variants būtu vislabākais? Jumta spāres jeb spāru sistēma vienā pusē balstās uz mauerlatu, bet otrpus uz siju. Lai jumta spāres varētu izturēt vajadzīgo slodzi, tām jabūt savā starpā savienotām. Palielinātas slodzes gadījumā, spāres ir atbalstītas tieši uz statīviem. Jumta kopnes ir stingrs rāmis, ko parasti pielieto, kad veido slīpus jumtus. Šeit pamata lieta ir pardalīt esošo slodzi uz konstrukcijas sienām, kurai jumts tiek pakļauts. Parasti koka kopnes tiek izgatavotas no augstas kvalitātes koksnes, dēļiem vai arī apaļkoka. Kopnes būs lētāks un vēl pec to uzstādīšanas vienkāršāks variants nekā jumta spāres, tāpēc celtniecībā izvelās tieši kopnes.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *