Redzes pārbaude pie speciālista

Acu ārsts jeb okulists tiešām ir jāizraugās ļoti pārdomāti. Mēs visi uzticam šim ārstam nozīmīgu lietu – mūsu redzi. Tieši labs speciālists var saglabāt dzīves kvalitāti uz ilgiem gadiem. Mūsu valstī jau ir daudz profesionālu acu ārstu, taču kā gan viņus sameklēt? Šodien cilvēki uzsāk to meklējumus onlainā, tā kā šeit ir gan atsauksmes tieši par ārstu, kā arī iespējams sameklēt profesionāli netālu no savas dzīvesvietas. Taču sākumā vajadzīgs saprast, kāda ir kvalifikācija, jo acu ārsts jau ir vispārīgs termins šeit. Tur ir 3 specialitātes – oftalmologs, optometrists un, protams, optiķis. Tieši ar ko tie atšķiras, mēģināsim uzzināt tālāk.

Acu ārsts – atšķirības specialitātē

Redzes pārbaude – kurš šo pakalpojumu varētu izdarīt kvalitatīvi? Pirms tam mēs visi gājām konkrēti pie ārsta okulista, bet tagad šī kvalifikācija ir sadalīta, parādījās tādas profesijas, kā oftalmologs un arī optometrists. Ko tieši viņi dara un ar ko gan atšķiras savā starpā, nav skaidrs. Tieši oftalmologs acu ārsts, kurš veic var teikt, ka visu, kas saistās ar mūsu redzi. Izdalīta kvalifikācija būs oftalmologs – praktizējošais ķirurgs: dotais ārsts veic operācijas uz acīm. Oftalmologs var veikt acu pārbaudi un diagnostiku, nozīmēt ārstēšanu, tostarp jau pēc operācijas, palīdz ārstēt sistēmiskas slimības, kuras veicina acu slimības (kā piemēram, diabēts vai artrīts). Turpretim, optometrists nodrošina primāro aprūpi acīm. Arī tā pienākumos tiek iekļauta acu pārbaude, kā arī slimību diagnosticēšana, bet tas neārstē, taču drīkst izrakstīt koriģējošās brilles vai lēcas acīm, izmeklēt pacientu, sniedz neatliekamo palīdzību. Ja izmeklējuma laikā optometrists konstatē nopietnas problēmas pazīmes, tas novirzīs cilvēku pie acu ārsta – oftalmologa, lai jau noteiktu pareizu ārstēšanas gaitu. Taču kā vēl kāds ne mazāk svarīgs profesionālis arī ir optiķis, cilvēks, kurš atrod piemērotās lēcas, analizējot un interpretējot ārsta izrakstīto recepti. Viņš ne tikai taisa, bet pēc nepieciešamības var veikt briļļu remontu.

Pārbaudīts okulists – kādiem kritērijiem un īpašībām viņam ir jāatbilst?

Pirms tam, kā meklēt redzes speciālistu, sākumā ir jāizprot – kas tad konkrēti būtu nepieciešams vai tas būtu oftalmologs, vai jau optometrists. Kā tas bija augstāk rakstīts, šī speciālista darbs tomēr ir redzes pārbaude, savukārt oftalmologa – ārstēšanas process. Tā kā šie abi speciālisti tad ir medicīniskās personas, viņiem jāparādās publiskajā ārstu reģistrā. Protams ir ērti, kad iespējams attālināti pierakstīties, ja Jums nepieciešama acu pārbaude, nekā ilgi gaidīt, zvanot pa telefonu. Uzreiz izlasiet rekomendācijas, protams, ja tādas ir par izvēlēto speciālistu. Mūsdienās optometrists ir pat atrodams optikas salonos, kur var uzreiz sūtīt arīdzen koriģējošās brilles.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *