Kā var atrast sev acu ārstu?

Acu ārsts vienmēr tiešām ir jāizvēlas samērā atbildīgi. Mēs visi uzticam šim ārstam svarīgu lietu – mūsu redzi. Tieši drošs profesionālis spēj palīdzēt saglabāt mūsu dzīves kvalitāti uz ilgiem gadiem. Mūsu valstī jau ir daudz labu ārstu, bet kā var tos uziet? Mūsdienās cilvēki uzsāk to meklējumus internetā, tā kā šeit ir kā atsauksmes tieši par ārstu, kā arī ir iespēja uziet speciālistu tuvāk savai dzīvesvietai. Tomēr vispirms jau vajadzīgs saprast kāda tieši ir specializācija, jo acu ārsts ir vispārīgs termins. Tur jau ir trīs specialitātes – oftalmologs, kā arī optometrists un, protams, optiķis(spied te – redzes pārbaude). Ar ko gan tie atšķiras savā starpā, mēģināsim tikt skaidrībā tālāk rakstā.

Kur labāk būtu izdarīt redzes pārbaudi?

Vajadzīga acu pārbaude un nepieciešams acu ārsts, taču kāds tieši tad ir tas īstais? Tagad medicīnas iestādē parasti iespējams atrast vārdu oftalmologs vai optometrists, taču vai šis ir viens un tas pats? Šie okulisti īsteno redzes pārbaudi, turklāt viņiem ir ārstniecības personas kvalifikācijas sertifikāts, bet atšķirība starp tiem ir. Piemēram, optometrists skatās galvenās redzes funkcijas – var noteikt tālredzību un tuvredzību, acu sadarbību, bet, ja tiks noteikta jebkāda novirze, kur jau vajadzīga ārstēšana, šajā gadījumā pacients tiks nosūtīts jau pie acu ārsta. Tieši oftalmologs acu ārsts tiešām būs tas speciālists, kas dara detalizētu izmeklēšanu vai profilaktiskās darbības. Bieži vien šis ārsts jau tiek dēvēts par okulistu. Kad pacientam ir nepieciešama ārstēšana, attiecīgi kvalifikācijai ārsts veic medicīnisku vai arī ķirurģiska rakstura ārstēšanu. Bet, optiķis jau ir tāds cilvēks, kas tad taisa koriģējošās brilles jau pēc redzes speciālista receptes. Bez šaubām, mūsdienās ir izplatīta profesija optometrists, kas veic arī optiķa funkcijas, kas tad jau var īstenot parastu acu pārbaudi, kā arī izgatavot brilles.

Kam tieši vērst īpašu vērību, izvēloties speciālistu?

Jau ir cilvēki, kuriem nu jau daudzus gadus ir savs acu ārsts, taču, ko pasākt laikā, ja ir nepieciešams oftalmologs vai optometrists, piemēram, bet īsti nav saprotams rīcības virziens? Parasti, laikā kad vajadzīga acu pārbaude, mēs jautājam paziņām. Gadījumā, kad nespēj palīdzēt paziņas, tad parasti acu speciālists tiek izvēlēts tiešsaistē. Mūsdienās par okulistiem arī var noskaidrot interesējošo informāciju kā par sertifikātu, tas ir pirmais, kas jāpārbauda, tā arī, vai, piemēram, eksistē jebkādas sliktas atsauksmes par doto ārstu. Klīnikām jau ir to vietnes, kurās arī dažreiz jau ir minēta ārsta izglītība, kā arī sertifikāti. Galvenais tad ir medicīniskās personas sertifikāts, turklāt tam tomēr ir jābūt, kā oftalmologam, gan optometristam. Bet, ja Jums vajadzīga ikgadējā redzes pārbaude, droši ejiet tieši pie optometrista, taču, ja ir jebkādas problēmas pazīmes vai varbūt vēlaties iedziļinātu pārbaudi, tad vajadzīgs jau oftalmologs acu ārsts.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *