Pieraksts pie acu ārsta – kam tad pievērst īpašu uzmanību?

Acu ārsts ir un paliks viens no profesionāļiem, kas tad būtu jāapmeklē reizi gadā. Bērniem, piemēram, acu ārsts ir nepieciešams un pat ir skolas, kur ārsts tiešām var atbraukt uz pašu izglītības vietu. Mēs visi, protams, gribam, lai mūs pārbaudītu speciālists, kurš tad varēs pamanīt arī mazāko problēmu. Ikgadēja redzes pārbaude ļaus diagnosticēt novirzes to sākuma stadijā, tādā veidā iespējams izvairīties no dažādām veselības novirzēm. Kā sameklēt te speciālistu un uz ko tad akcentēt savu uzmanību, mēģināsim uzzināt tālāk rakstā.

Vai optometrists un, piemēram, oftalmologs jau ir tas pats?

Tad kādi eksistē acu ārsti? Agrāk jau bija kāds speciālists okulists, pie kura un devāmies pārbaudīt redzi, šodien acu speciālisti pilda noteiktas funkcijas, atbilstoši savai specialitātei. Piemēram, optometrists ir ārsts, kas darbojas ar redzes slimībām, savukārt, kuram jau ir medicīnas personas sertifikāts, kurš ir jāatjauno ik pēc pieciem gadiem. Šis speciālists izmeklē kopējās slimības, tad, kad tiek veikta redzes pārbaude, strādājot kā ar redzi kā objektu, gan arī ar pašu aci. Šāds acu ārsts var nozīmēt pat brilles kā arī kontaktlēcas. Turpretim, ja tiks konstatētas slimības, ārsts pacientu novirza jau uz pašu ārstēšanu. Šādu procesu veic oftalmologs acu ārsts. Šis speciālists ir okulists, kura pienākumos ietilpst redzes pārbaude, diagnostika, slimību ārstēšana, preparātu nozīmēšana, gan arī jau ir tāda veida oftalmologi, kuri veic operācijas uz acīm. Kā arī šie ārsti ļaus izvēlēties koriģējošās brilles vai arī lēcas acīm. Un visbeidzot optiķis, kas nebūs ārstnieciskā persona. Viņš darbojas ar izrakstīto recepti, kuru dabūjāt no oftalmologa ārsta vai arī optometrista. Pats optiķis var izveidot koriģējošās brilles atbilstoši receptei, sataisīt rāmjus, protams, arī izvēlēties tām materiālus. Ir arī saistīta profesija: optometrists, kas ir arī optiķis. Viņš var arī pārbaudīt acis, kā arī izveidot piemērotas brilles.

Kur tad vai kā atrast redzes ārstu?

Pirms tam, kā meklēt redzes ārstu, Jums ir jāizprot – kas tad tieši ir vajadzīgs – oftalmologs vai optometrists. Kā tieši tas tika augstāk minēts, šī speciālista uzdevums tomēr ir redzes pārbaude, savukārt oftalmologa – ārstēšanas process. Ņemot vērā to, ka šie abi ārsti tad ir medicīniskās personas, viņiem jāuzrādās publiskajā ārstu reģistrā. Protams ir ērti, kad ir iespēja attālināti pierakstīties, ja ir vajadzīga acu pārbaude, nekā ilgi gaidīt, mēģinot sazināties telefoniski. Uzreiz izpētiet klientu atsauksmes, protams, ja tādas pastāv par konkrēto acu ārstu. Tagad optometrists jau ir pat pieejams optikas veikalos, kuros var pie reizes uzreiz pasūtīt arīdzen koriģējošās brilles.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *